Historie

 

Het ontstaan van Ronde Venen Belang
Ronde Venen Belang heeft vanaf haar oprichting al aan zeven raadsperioden deelgenomen. Het begon allemaal in 1988 in Mijdrecht. Een kleine groep politiek geïnteresseerde mensen uit Mijdrecht, Wilnis en Vinkeveen ergerden zich al geruime tijd mateloos aan de plaatselijke politiek. In Motel Mijdrecht werden de eerste oriënterende gesprekken gevoerd om te komen tot een nieuwe plaatselijke politieke partij, naast de toen al bestaande landelijke partijen en een plaatselijke Mijdrechtse politieke partij (Gemeente- Belangen).

Gemeentelijke herindeling 1989
Met de tussentijdse verkiezingen op 30 november 1988 in zicht, naar aanleiding van de samenvoeging van de gemeenten Mijdrecht, Wilnis en Vinkeveen in het kader van de gemeentelijke herindelingen tot de nieuwe gemeente De Ronde Venen, was het van belang zo snel mogelijk te komen tot de realisering van de nieuwe plaatselijke politieke partij. Op 26 september 1988 werd de definitieve kandidatenlijst, door het toen snel benoemde bestuur van de partij, opgesteld en ingediend bij het hoofd Stembureau in Mijdrecht. Krachtens de Kieswet kregen wij op 14 oktober 1988 de machtiging tot het voeren en plaatsen van de naam van de politieke groepering - Ronde Venen Belang-. Op de verkiezingslijst van de nieuwe gemeente De Ronde Venen kreeg Ronde Venen Belang lijst 2 toegewezen.

De eerste verkiezingen
De eerste verkiezingscampagne van de nieuwe partij kon nu officieel van start gaan. Een campagne waar alle andere partijen jaloers op waren en waarop de nodige kritiek los kwam. Deze verkiezingen leverden Ronde Venen Belang al meteen twee zetels op. Een niet onbelangrijke uitslag voor een nieuwe partij mede gezien het feit dat er ook nog een plaatselijke politieke partij uit Mijdrecht aan deze verkiezingen deelnam.

En sinds die tijd
Sinds 1988 heeft Ronde Venen Belang met gemiddeld 4 zetels deel uitgemaakt van de Rondeveense gemeenteraad. Daarbij neemt de partij ook bestuurlijke verantwoordelijkheid door inmiddels gedurenderaadsperioden in het college plaats te nemen