Vorige maand plaatsten wij een “jij mag het zeggen” filmpje op onze Facebookpagina over de toekomst van ons gemeentehuis. Hierin gaven wij aan dat Ronde Venen Belang wil dat inwoners meedenken en meebeslissen over de toekomst van hun eigen gemeentehuis. En dat heb jij gedaan!

Via onze Facebookoproep stroomden tientallen reacties binnen. Daarnaast ontvingen wij nog een flink aantal berichten. Wij willen graag iedereen bedanken voor hun reactie en het meedenken. Er zaten heel veel en diverse ideeën tussen. Een bewijs dat jij als inwoner betrokken wil zijn bij zo’n belangrijk onderwerp als het gemeentehuis. Hieronder hebben wij geprobeerd een samenvatting te geven van de vele reacties, zonder dat we pretenderen compleet te zijn. Er is grofweg een aantal opties benoemd:

1.Bestaande gemeentehuis her ontwikkelen
Het gemeentehuis behoudt zijn publieksfunctie. De ambtenaren die geen contact hebben met inwoners verhuizen naar een andere locatie buiten het centrum. Hiermee komt er ruimte voor een ontmoetingscentrum waar bijvoorbeeld de bibliotheek, servicepunt kunnen worden gehuisvest. Daarnaast is er dan ruimte voor meer horeca en winkels. Tijdens deze verbouwing kan het gemeentehuis worden verduurzaamd.

2.Slopen en verhuizen naar een ander bestaand pand
Het bestaande gemeentehuis slopen en plaats maken voor winkels, horeca en daarboven woningen. Er kan een bestaand pand (nabij of op een industrieterrein) worden aangekocht. Het gemeentehuis kan dan in een bestaand gebouw centraal binnen de gemeente worden gehuisvest.

3.Slopen en verhuizen naar nieuwbouw
Het bestaande gemeentehuis slopen en plaats maken voor winkels, horeca en daarboven woningen. Bij nieuwbouw kan er op een centraal gelegen plek een duurzaam nieuw gemeentehuis worden gebouwd. Voor die centrale plek worden diverse alternatieven aangedragen en is veel gevallen buiten Mijdrecht.

Uiteraard brengen alle opties voor- en nadelen met zich mee waarbij natuurlijk het kostenaspect in de gaten moet worden gehouden. Uit de reacties blijkt dat gemiddeld gezien de inwoner vindt dat er zuinig met geld moet worden omgegaan. Een duidelijk signaal dat verbouw of herbouw niet veel mag kosten.

Op dit moment werkt het gemeentebestuur een aantal mogelijkheden uit. Zodra hierover meer bekend is zal Ronde Venen Belang de input die we gekregen hebben daarmee vergelijken. En dan komen we uiteraard terug bij jou als inwoner. Dan willen wij jou weer vragen wat je er van vindt. Want bij Ronde Venen Belang geldt: jij mag het zeggen!